EL CICLE DE LES ROQUES AMB XOCOLATA


Els alumnes de 1r A han fet una simulació del cicle de les roques amb diferents tipus de xocolata. En aquest experiment hem observat com actuen les roques sota pressió, temperatura elevada i el refredament. A continuació us ho mostrem.



Les roques a 1r B


ELS SEDIMENTS


A la natura les roques estan sotmeses a l'acció del vent i l'aigua. Aquesta acció prolongada molt de temps les va esmicolant de mica en mica.

Aquest procés el coneixem amb el nom de meteorització i erosió.



QUÈ HEM FET?


Per simular l'erosió, agafem el ganivet i esmicolarem els diferents tipus de xocolata en trossets petits, d'aquesta manera crearem els sediments.





ROQUES SEDIMENTÀRIES


Les roques sedimentàries es formen a partir de la compactació dels sediments d'altres roques que queden cimentats (enganxats)

Aquest procés de compactació i cimentació s'anomena DIAGÈNESI.



QUÈ HEM FET?


Per simular la diagènesi agafarem alguns dels sediments, els posarem dins d'un film transparent i el estrenyerem amb les mans durant 10 segons. Al cap d'aquest temps veurem que els sediments han quedat compactats. Ja tenim una ROCA SEDIMENTÀRIA.



ROQUES METAMÒRFIQUES


Les roques metamòrfiques es formen quan les altres roques magmàtiques o sedimentàries queden sotmeses a altes pressions, però sense arribar a fondre's.

Aquest procés es coneix com a METAMORFISME.





QUÈ HEM FET?

Per simular el metamorfisme, agafarem una roca sedimentària i la posarem dins el film transparent, el qual posarem dins el vas de precipitats amb aigua calenta durant  10 segons.

Després la treurem i l'estrenyerem amb força durant 10 segons més. D'aquesta manera apliquem temperatura i pressió. Com veiem, els components han quedat més units i tenen formes més allargades. Ja tenim una ROCA METAMÒRFICA

Igual que les roques sedementàries, les metamòrfiques també es poden erosionar i passar a ser sediments.



MAGMA I ROQUES ÍGNIES


Qualsevol roca sotmesa a altes temperatures es fon i es converteix en MAGMA.

El magma que surt dels volcans rep el nom de lava. El procés pel qual una roca es fon s'anomena FUSIÓ.

El magma, format a l'interior de la terra, pot arribar a sortir a la superfície i refredar-se a l'exterior, o pot refredar-se a l'interior.

En un altre cas s'originen les roques magmàtiques a partir de la seva solidificació.


QUÈ HEM FET?


La fusió  pot tenir lloc a partir de qualsevol roca o sediment. Per simular-ho agafem uns quants sediments i una roca sedimentària, els embolicarem amb paper de film, ho posarem dins del vas de precipitats amb aigua i ho escalfarem fins que totes les roques estiguin foses. Ja tenim el MAGMA. Per tal de crear ROQUES ÍGNIES només hem de deixar refredar el magma per tal que solidifiqui.

Repetim el procés i obtenim una nova roca magmàtica a partir d'una roca metamòrfica. Hem format, així, dues roques magmàtiques.

Les roques ígnies també poden erosionar-se. A partir d'aquestes roques ígnies, podem crear sediments. També a partir d'una roca ígnia en podem obtenir una de metamòrfica tot aplicant el procés del metamorfisme.


Adrià Ger Baldrich 1rA


Imatges: Grup 1r d'ESO B, cedides per M. Tejada a l'Ins Collblanc