Comiat de la directora a l'alumnat





Final de curs, final d’etapa, projectes nous

Mai hi ha un final, tot és continuo i sempre cal encetar projectes nous.

Ja fa dies que no anem físicament al centre però la realitat que vivim ens ha fet adonar que les distàncies poden desaparèixer, i, fins i tot, oblidar que ens comuniquem virtualment.

La decisió de no poder assistit al centre ens va agafar a tots desprevinguts, però tenim una gran sort, vosaltres, els adolescents, sou camaleònics i us adapteu amb una rapidesa trepidant a qualsevol canvi. A més, aquest enemic constant que tenim a les aules, el vostre telèfon mòbil, i la vostra competència digital, han facilitat la comunicació i han possibilitat una nova manera d’avançar.
Tots ens hem reinventat i en molt poc temps, des de la distància, hem aconseguit continuar normalitzant el nou espai virtual.

Tots, i sobretot vosaltres que finalitzàveu etapa, ho hem viscut amb neguit. Certament, la desconeixença, les noves situacions, el no controlar, la desinformació, el no saber...sempre provoquen angoixa.

La vida ens ha posat a prova, ens ha avaluat?

El nostre sistema educatiu avalua per competències. I què és això de les competències? Un nou invent d’avaluació?

Competència comunicativa, competència científico-tecnològica, competència artística i cultural, competència aprendre a aprendre, competència social, competència digital, competència personal.....

A quart de l’ESO, hi ha les proves d’avaluació externa, les proves de competències. Al consultar la pàgina web del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, hi podreu trobar aquests paràgrafs:

"D’acord amb el concepte de competència en el món educatiu, la prova mesura en quin grau l’alumnat és capaç d’aplicar els seus coneixements, habilitats i actituds per resoldre problemes o situacions semblants als que haurà d’afrontar en la vida en societat, tant si continua estudiant com si s’integra en el món laboral.
Els resultats de la prova completen i enriqueixen les diferents fonts d'informació de què disposen els centres per identificar en cada alumne el seu grau d'assoliment de les competències i els coneixements bàsics i, si és el cas, els factors que poden condicionar el seu itinerari formatiu posterior."

Suposo que estareu d’acord amb mi quan afirmo que la mateixa vida dona resposta a la pregunta abans plantejada.


Ara més que mai s’ha evidenciat que cal tenir assolides aquestes competències per a poder superar un moment com els que estem vivint. Necessitem persones competents, amb capacitat de desenvolupar-se i adaptar-se en un món canviant i ple de sorpreses.

I aquesta és la nostra feina: Acompanyament en el vostre procés d’aprenentatge.

L’aprenentatge continuat al llarg de la vida esdevé avui una condició clau per formar persones amb pensament crític i compromeses, amb més possibilitats d’inserció social i professional en una societat canviant i en evolució constant.


Tot el personal del centre ha col·laborat durant tota la vostra estada a l’Institut Collblanc per aconseguir aquest objectiu. Entre tots, hem anat fixant les bases per al vostre autoconeixement, autoestima i la pràctica de presa de decisions per anar reorientant el vostre propi projecte de vida per a integrar-vos en el món present i futur.

Juntament amb les vostres famílies us hem fet un acompanyament personalitzat incorporant estratègies didàctiques i pedagògiques per afavorir el vostre aprenentatge i autonomia, posant les màximes expectatives i proporcionant-vos l’oportunitat d’obtenir el màxim i el millor de vosaltres mateixos, fomentant les vostres potencialitats i el vostre compromís amb la tasca d’aprendre.

Durant aquesta primavera, des de la distància, hem procurat fer-vos costat el màxim possible, entenent que cada família s’ha trobat en la seva realitat particular i que per a molts de vosaltres han suposat uns mesos molt complexes.

Tot és canviant i de vegades pot resultar complicat. Cal afrontar les situacions amb gran optimisme i sobretot pensant que sou capaços de superar tots els obstacles que la vida us posi al davant. Una mirada positiva resol la meitat del problema.

Tota la comunitat educativa del Collblanc ha participat en el vostre aprenentatge constant i us desitja molt d’èxit en tot el vostre llarg recorregut. Us donem les gràcies per haver compartit amb nosaltres una etapa del vostre viatge.


RECORDEU:

La vida no us planteja examens escrits.
La vida no us programa un dia i una hora
per resoldre uns problemes avaluables quantitativament.
La vida no us dona cita
per entregar un treball o un projecte.
No, la vida no funciona així. 

La vida ens avalua a tots constantment,
i és a cada moment que hem de demostrar
que som capaços de viure-la plenament.

La vida és un continu aprenentatge.
L'aprenentatge
no té un principi,
no té un final.

La vida ens obliga a trobar estratègies
per a resoldre reptes o situacions problemàtiques
que requereixen la nostra autoavaluació
per aprendre de la situació
i ser més experts i encertats a la propera ocasió.

La vida és molt bonica.
Us aconsello que gaudiu,
amb responsabilitat,
tots els instants que us ofereix.



Cristina Gispert Folch

Directora Institut Collblanc